Welkom in de nieuwkomersgroep en taalklas

4 september 2020

De nieuwkomersgroep is een groep met kinderen die allemaal minder dan een jaar in Nederland wonen. Zij krijgen in een aparte groep les in het Nederlands, om zo snel mogelijk in te stromen in een reguliere groep
Daarnaast is er ook een taalklas op de Piramide.

De nieuwkomersgroep is een groep met kinderen die allemaal minder dan een jaar in Nederland wonen. Zij krijgen in een aparte groep les in het Nederlands, om zo snel mogelijk in te stromen in een reguliere groep. Mocht dit na een jaar nog niet mogelijk zijn, dan kunnen de kinderen nog langer in de nieuwkomersklas blijven. Wij zijn veel met woordenschat en klanken bezig, maar ook met vervoegingen, zinsbouw en uitdrukkingen. Dit doen we met verschillende methodes die speciaal voor nieuwkomers zijn gemaakt, maar ook met de methode voor het leren lezen: Veilig Leren Lezen en Estafette. Ook wordt er elke dag gerekend, leren de kinderen de(schrijf)letters en leren we de kinderen de belangrijkste spellingscategorieën.

Dit schooljaar zijn er nog 4 nieuwkomers. Zij krijgen nog tot 1 januari 2021 les in de nieuwkomersgroep op maandag, woensdag en donderdag. In de nieuwkomersgroep zitten op dit moment een meisje uit Polen, een jongen en een meisje uit de Centrale Republiek Afrika en een jongen komt uit Syrië. De jongste leerling is 8, de oudste is 11 jaar.

Op dinsdag en vrijdag zitten deze vier leerlingen in een reguliere groep. Tenslotte leren ze daar ook heel veel Nederlands, en vooral een stukje van de Nederlandse cultuur.

Na 1 januari is er geen nieuwkomersgroep meer op de Piramide. De nieuwkomers binnen de gemeente Deurne gaan dan eerst 40 weken naar de Mozaïek in Helmond. Daar krijgen zij fulltime onderwijs en leren dus nog sneller de Nederlandse taal. Na die 40 weken stromen zij wel in op de Deurnese basisscholen en worden dan begeleidt door een NT2 specialist van Prodas.

Naast de nieuwkomersgroep is er ook een taalklas op de Piramide. De taalklas is op maandagmiddag en donderdagmiddag en is voor kinderen die ná dat jaar nieuwkomersonderwijs nog behoefte hebben aan een extra taalinput. Zij komen dan naar de Piramide en krijgen op die 2 middagen nog woordenschat-les, woord- en zinsvorming, begrijpend lezen, spelling en verhaaltjessommen oplossen. De lesstof die in de taalklas wordt aangeboden is op niveau van groep 4, 5 en 6.

Op dit moment zitten er ongeveer 19 leerlingen van 7 verschillende scholen uit de gemeente Deurne in de taalklas. Ook hier varieert de leeftijd van 8 tot 12, en sommige kinderen zijn net een jaar in Nederland, en andere kinderen al wat langer.

 

 

Terug naar overzicht